Zamieszczone przez Masmo
1.9 TDI 90 i 110 - podobieństwa i różnice
Zwiń
X
-
1.9 TDI 90 i 110 - podobieństwa i różnice
Witam !!!!
Kolega zadał mi pytanie: Czym się różni silnik TDI 90 KM od 110 KM ?
Odpowiedziałem:
1. Turbiną ( 110 ze zmienną geometrią)
2. Zaworkiem na podszybiu
3. "Banią" do sterowania turbiną
4. Wtryskami
5. Programem
Czy to wszystko ?
Dodam, że Kolega AGR pod maską posiada, a chciałby mieć coś na kształt AHF / ASV.
Zaproponowałem mu po prostu podciągnięcie elektroniczne na 110 KM, ale .... jak zniesie to turbina ?
I jeszcze jedno - czy skrzynie biegów 5 - biegowe są te same w TDI 90 i 110 KM ? Czhodzi mi również o przełożenia.Etykieta zastępcza. Podpis w trakcie renowacji
-
-
Re: 1.9 TDI 90 i 110 - podobieństwa i różnice
Zamieszczone przez MisKolega zadał mi pytanie: Czym się różni silnik TDI 90 KM od 110 KM ?
Czy to wszystko ?k
Zamieszczone przez MisDodam, że Kolega AGR pod maską posiada, a chciałby mieć coś na kształt AHF / ASV.
Zamieszczone przez MisZaproponowałem mu po prostu podciągnięcie elektroniczne na 110 KM, ale .... jak zniesie to turbina ?Ponad 1,2 bara. :twisted: - wynik 133KM na wtryskach 216cc.
Jak wymieni jeszcze wtryski na te od ASV powinno sie udac samym programem zrobic 120-125KM i ponad 300 niutkow."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
U mnie zniosla bardzo duzo. Ponad 1,2 bara. - wynik 133KM na wtryskach 216cc.
Jak wymieni jeszcze wtryski na te od ASV powinno sie udac samym programem zrobic 120-125KM i ponad 300 niutkow.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez henioNo mi powinno wystarczyć te 125 KM, zwłaszcza że mam 90.Ciekawe ile więcej pali.
Zamieszczone przez henioTak trochę z innej beczki mi coś za dużo pali , może to być wina pompy czy wtrysków?"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
U mnie zniosla bardzo duzo. Ponad 1,2 bara.Golf IV ALH@ASV
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez figurelU mnie zniosla bardzo duzo. Ponad 1,2 bara.
Tym samym "piotrkowe" 1,2 bara to w przyblizeniu ok. 2200 mbar.
Z tym, ze Piotrek, piszac o 1,2 bara, ma na mysli cisnienie zadane (to ktore u Ciebie wynosi 1950).
250mbar to juz jest dosc hardcoreowy przyrost. Normalnie przy chiptuningu (tzw. cywilnym) robi sie 50 (maks 100) mbar zwiekszenia cisnienia.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Jezeli to jest duzo wiecej to wina wtryskow. Do tego jak jeszcze mocno kopci, to raczej pewne, ze wtryski leja.
Ps. Czy dochodzą do kolegi wiadomośći PW bo już z pięć wysłałem i nic :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez figurelMógłbym prosić o wyjaśnienie? Czy 1,2 bara to bardzo dużo?k
Dodam tylko, ze seryjnie w AGRze turbina pompuje cos okolo 0,8 a w overbooscie chyba nieco ponad 0,9 bara. Tak wiec ponad 1,2 to byl dla niej kosmos.
Ale za to jak gwizdala. :szeroki_usmiech
Tylko od razu zaznaczam, ze to bylo na moje wyrazne zyczenie z pelna swiadomoscia ewentualnych konsekfencji."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaNie ma najmniejszego problemu zeby to zrobic, ale latwiej jest wlozyc sprezarke od ASZ/ARL.
Zamieszczone przez PurchawaU mnie zniosla bardzo duzo.Ponad 1,2 bara. :twisted: - wynik 133KM na wtryskach 216cc.
Jak wymieni jeszcze wtryski na te od ASV powinno sie udac samym programem zrobic 120-125KM i ponad 300 niutkow.
Ciekawe kto wtedy bedzie lepszy. Ja w serii, czy on po takiej modyfikacji ...Etykieta zastępcza. Podpis w trakcie renowacji
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisŁatwiej ?
W ASV kolektor jest oddzielnie i trzeba troche rzezbic.
Zamieszczone przez MisBędzie bez hardkorów. 110 wierzchowców. A jak bedą leniwe, to się wtryski zmieni.
Ciekawe kto wtedy bedzie lepszy. Ja w serii, czy on po takiej modyfikacji ..."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wasylmnie sięwydaje że AGR w porównaniu z ASV nie ma intercoolera...? Niech mnie ktoś poprawi jak się myle? :roll:"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
Komentarz